Witaminy w owocach

Witaminy w owocach

Czasami owoce są postrzegane jako zdrowa żywność. Są napakowane witaminami i często polecane osobom w codziennej diecie. Jednak naukowcy odkryli, że niektóre owoce zawierają również większe ilości pestycydów i pozostałości pestycydów.

Polska jest przykładem, gdzie owoce mogą być obciążone koncentracją witamin i minerałów oraz środków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Przeciętny owoc ma około 10% składników odżywczych, jednak pojedyncze jabłko ma około 22%. Przeciętne jabłko w Polsce ma około 38% pozostałości pestycydów, co oznacza, że jabłko w Polsce będzie miało ponad dwukrotnie więcej pozostałości pestycydów niż normalnie.

Witaminy są obecne w różnych owocach. Spośród owoców najwięcej witamin mają owoce cytrusowe. Poniżej znajduje się lista kilku przykładów tego rodzaju owoców i ich ilości witaminy C:

Cynamon – 8196 mg/kg

Pomarańcze – 8120 mg/kg

Ziemniaki – 797 mg/kg

Papaje – 6892 mg/kg

Morele – 5932 mg/kg

Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka, chorób serca i ogólnej śmiertelności.

Jednak nie ma potrzeby całkowitego unikania przetworzonej żywności lub fast foodów, aby zmniejszyć ryzyko choroby. Spożycie niektórych pokarmów przez osobę można zrównoważyć poprzez spożywanie odpowiednich witamin i minerałów. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w wodzie (witamina C), rozpuszczalne w tłuszczach (witamina E) i błonnikowe (witamina B-6)

Brak witamin w naszych owocach może wynikać z różnicy między tym, jak klimat reguluje uprawę, a tym, jak faktycznie działa na owoc.

Polska na przykład ma bardzo gorący klimat, z temperaturami dochodzącymi do 38 stopni Celsjusza. Z powodu wysokiej temperatury, cukier i inne składniki odżywcze są usuwane z rośliny w celu zachowania wilgoci. Dlatego Polska jest jednym z czołowych producentów owoców i jagód w Europie.

Witaminy zawarte w owocach to coś więcej niż tylko witaminy potrzebne do przetrwania. Witaminy i minerały pomagają Twojemu ciału zachować zdrowie i siłę. Owoce takie jak pomarańcze, truskawki i klementynki mają różnorodny zestaw witamin, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia.

Polska to kraj w Europie o bogatej historii sadownictwa. Większość owoców jest uprawiana w Polsce i eksportowana na cały świat, m.in. do Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Chin, Kanady.

Witaminy można znaleźć w owocach spożywanych na surowo lub gotowanych, takich jak jagody lub owoce cytrusowe.

Owoce są jednym z najpopularniejszych źródeł dostarczania wystarczającej ilości witamin, ale wiele osób o tym nie wie. Najczęstszym przykładem jest banan – który ma blisko 100% zalecanej dziennej dawki witaminy A, witaminy B-6 i witaminy C.

Owoce o najwyższych stężeniach to jeżyny, wiśnie i maliny. Mają ponad 100% zalecanego dziennego spożycia. Inne owoce, które mają ponad 90% to czarna porzeczka, żurawina i granaty.

Polska słynie nie tylko z jedzenia – to także kraj, w którym owoce rządzą rynkiem. Z ponad 250 odmianami owoców, kraj ten ma wiele do zaoferowania pod względem zawartości witamin w żywności.

Powrót na górę