Związki chemiczne w żywności

Związki chemiczne w żywności

Unijne prawo dotyczące bezpieczeństwa żywności, czyli rozporządzenie w sprawie informacji o żywności dla konsumentów (EUR. 404/2013), weszło w życie 1 lipca 2013 r.

Polska znalazła się ostatnio w centrum uwagi ze względu na bardzo wysoki poziom skażenia chemicznego w żywności.

Chemikalia są szeroko stosowane w produkcji żywności w celu zachowania, poprawy i poprawy jej jakości. Od pestycydów i herbicydów po chemikalia przemysłowe, takie jak kwas octowy, octan sodu i butylowany hydroksytoluen (BHT).

Eksperci wyrażają obawy o to, jak wpływa to na nasze zdrowie, zwierzęta spożywające te chemikalia lub całą planetę.

Jak wiemy, w naszym jedzeniu jest wiele substancji chemicznych, które mogą powodować raka, problemy rozwojowe, a nawet śmierć. Na przykład niektóre z tych chemikaliów to pestycydy.

UE zakazała niektórych chemikaliów w żywności, w tym azoksystrobiny, która jest używana do zwalczania infekcji grzybiczych roślin. Jednak stosowanie tych chemikaliów nie jest regulowane w większości krajów i można ich używać na znacznie wyższym poziomie niż w UE.

Wiadomo, że Polska ma jeden z najwyższych wskaźników używania pestycydów na świecie – szacuje się, że 1 osoba na 400 jest codziennie narażona na kontakt z pestycydami.

Niedawne badanie przeprowadzone w Polsce wykazało, że ilość chemikaliów stosowanych w żywności jest wyższa niż kiedykolwiek wcześniej. Badanie wykazało, że przeciętny supermarket zawiera od 7 000 do 8 000 różnych substancji chemicznych.

Badanie wykazało również, że istnieje wiele kontrowersji wokół bezpieczeństwa żywności, a ludzie są sceptycznie nastawieni do rodzaju skutków ubocznych, jakie te chemikalia mogą mieć na nasz organizm.

Doprowadziło to do tego, że eksperci poprosili o wprowadzenie zmian w sposobie produkcji i sprzedaży żywności oraz przedstawili dalsze wytyczne dotyczące tego, co ludzie powinni jeść, aby chronić swoje zdrowie.

Unia Europejska przechodzi trudne czasy. Polska jest jednym z krajów, które straciły prawo do głosowania. Przeciętny obywatel w Polsce walczy o bezpieczeństwo żywnościowe, a rząd zaczął podejmować działania, zakazując niektórych chemikaliów w żywności

Unia Europejska odkryła, że w owocach, warzywach i mięsie znajdują się niebezpieczne poziomy chemikaliów, takich jak pestycydy i środki chwastobójcze. Wiele z tych chemikaliów jest rakotwórczych, a jednym godnym uwagi przykładem jest glifosat, powszechny środek chwastobójczy, o którym wiadomo, że jest niebezpieczny dla ludzi i zwierząt.

Polska jest najbardziej zanieczyszczonym krajem w Europie z 14 000 ton chemikaliów w żywności.

Polska jest najbardziej zanieczyszczonym krajem w Europie z 14 000 ton chemikaliów w żywności. Polski rząd stara się zmniejszyć poziom skażenia, wycofując się z międzynarodowych porozumień i zakazując stosowania pestycydów, hormonów i GMO.

Coraz większym problemem jest stosowanie substancji chemicznych w produkcji żywności. Polska, popularny rynek produkcji żywności, zakazała stosowania sztucznych składników w żywności.

Rząd twierdzi, że te chemikalia są niebezpieczne dla zdrowia i mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Na przykład mogą zostać wchłonięte przez naszą skórę i przedostać się do krwiobiegu przez pory na skórze i błonach śluzowych.

Nowa firma o nazwie Pamoja chce zastąpić te chemikalia naturalnymi składnikami występującymi w roślinach i owocach, ponieważ wierzy, że w ten sposób będzie mniej problemów z zanieczyszczeniami, takimi jak pestycydy, herbicydy, fungicydy itp.

Wielokrotnie mówiono nam, że żywność jest wytwarzana przy użyciu chemikaliów, ale w rzeczywistości w przeciętnym bananie jest więcej chemikaliów niż w steku.

Nie możemy wyrzucać naszych owoców i warzyw z powodu chemikaliów. Są ważniejsze rzeczy do zmartwienia niż „zawartość chemiczna” żywności, takie jak jej pochodzenie, wpływ na zdrowie człowieka i zmiany klimatyczne.

W spożywanym przez nas pożywieniu znajduje się wiele substancji chemicznych, które nasz organizm stara się rozłożyć. Kilka z nich to sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty.

Polska ma dużo produktów spożywczych i rolnych. Kraj jest także jednym z największych producentów soków owocowych w Europie. Jednak według Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Polsce (FSA) chemikalia znajdujące się w sokach owocowych mogą szkodzić zdrowiu ludzkiemu.

Wiele krajów ma własne zasady dotyczące ograniczeń chemicznych. Jednak w niektórych krajach obowiązują surowe przepisy dotyczące tego, co obywatele mogą, a czego nie mogą jeść, ponieważ mają dużą liczbę produktów spożywczych wysokiego ryzyka, których sprzedaży lub produkcji należy całkowicie zakazać. Kilka przykładów to Stany Zjednoczone i Francja, które mają zakazy dotyczące niektórych substancji chemicznych sprzedawanych tylko na określonych rynkach, podczas gdy inne, takie jak Kanada, cały czas ograniczają niektóre chemikalia

Spożywamy głównie żywność w społeczeństwie zachodnim, które jest znane z tego, że w żywności znajduje się dużo chemikaliów.

Polska jest krajem o wysokim poziomie chemikaliów występujących w żywności, co sprawia, że jest to idealne miejsce do badania, jak te chemikalia mogą wpływać na ludzki organizm.

W Polsce łatwo znaleźć ślady chemiczne nawet na owocach i warzywach ekologicznych. Te chemikalia znajdują się nie tylko w surowej żywności, ale także w przetworzonych produktach, takich jak chleb.

Powrót na górę